Boendesprinkler släcker lägenhetsbrand i Stockholm den 11 juni 2013

En ny lägenhetsbrand inträffade på kvällen den 11 juni 2013 i samma flerfamiljshus på Rådmansgatan 46 som hade en brand den 25 maj 2012. Vid branden 2012 räddade boendesprinklersystemet ett människoliv. Samtliga lägenheter i fastigheten har genom initiativ av fastighetsförvaltaren utrustats med ett boendesprinklersystem under 2012.

Trolig orsak till den här branden är en överhettning av 100 gram smält smör i en kastrull som glömts bort på en het spisplatta. En snabb övertändning skedde i kastrullen och aktiverade sprinklerhuvudet strax ovanför spisen. Lägenheten på 2 rum och kök (41m2) rökfylldes snabbt. Det automatiska brandlarmet aktiverades med överföring till SOS Alarm klockan 22.10 på kvällen. Lägenhetsinnehavaren befann sig vid brandutbrottet på sin balkong. Ett sprinklerhuvud aktiverades och branden var enligt uppgift redan släckt vid räddningstjänstens ankomst.

Profilbild

Publicerad av Gösta Holmstedt

Gösta har en lång bakgrund som brandingenjör, med både nationell och internationell erfarenhet. Han har arbetat med räddningstjänstfrågor, förebyggande och skadeavhjälpande arbetsuppgifter, arbetsmiljöfrågor samt övergripande riskhantering och riskanalyser inom svensk storindustri. Gösta har dessutom arbetat med försäkrings- och återförsäkringsfrågor såväl inom landet som internationellt.